2017. december 26., kedd

Hidak Padovában


Padova központját körülölelik és átszelik a vízfolyások. A turisták zöme nem is tud arról, milyen hangulatos végigsétálni a Rivierák mentén, és sokaknak fel se tűnik milyen szoros a város kapcsolata a környező folyókkal. Már az ókori Patavium is folyami kikötőként kezdett el virágozni, igaz ennek vajmi kevés nyomát látjuk, hiszen nem sok maradt meg a római hidakból. A csatornák korábban hajózhatók voltak, és a kisebb mellékágakra malmokat telepítettek. Manapság már csak egyes szakaszokon találkozhatunk kisebb csónakokkal, mivel az alacsony vízszint és a meder gondozatlansága jelentősen korlátozza a ladikok mozgását. Ettől függetlenül ez is egy hatékony módja a város megismerésének, ahogy az alábbi videón látszik.

A csónakok általában a Specola, vagyis a csillagvizsgáló melletti Ponte Paleocapáig (1879) jutnak, utána már a lábunkra kell hagyatkozni.






Ekkor a folyó már a középkori városfalon belülre kalauzol minket. A környező hidak mind különböző korokból maradtak ránk, elég csak ránézni a Ponte Garibaldira, és az umbertói kor építészeti stílusa tárul elénk. Ez egy kiemelten fontos híd, hiszen ezen halad keresztül a vasútállomást a városközponttal összekötő főút.  Az állandó forgalom ellenére a környező park őszi színei megbabonáznak, és a víz menti tükröződés csak fokozza az élvezeteket.


A város építészei nem csak a járművek, hanem kizárólag a gyalogosok részére is készítettek átkelőket. Ez a szecessziós vas alkotás a Riviera San Benedetto mellett szinte lebeg a Tronco Maestro felett.


A középkor szerelmesei is megtalálják a zömökebb átkelőket, mint például a Ponte dei Tadit.






A kis zuhogók csak még izgalmasabbá teszik a sétát. A lenti ösvény nemrég került kialakításra, de máshol is le lehet menni egészen a víz partjára. Itt két másik szerelmespárba is belefutottunk. Talán a Ponte di San Agostino környéki hangulat őket is megfogta?

A padovai egyetem csillagvizsgálójaként és börtönfelügyeleti szerv otthonaként működő volt városi erőd, a Carraresi család fészke mellett ilyen harmonikus ívekre is bukkanhatunk (Ponte dell'Osservatorio).




A festőibb Tronco Maestro mellett a Specolától indul a Naviglio Interno is. Ez egy ideig magas falak közé szorítva halad, így nem is tűnik fel rögtön, hogy mi mellett sétálunk, majd a Ponte Barbarigo után nem sokkal a föld alá kerül és csak a Ponte Garibaldi közelében található Porte Contarine-nél válik újra láthatóvá.



A két fő ágon túl kisebb csatornák is fellelhetők a városban, ilyen például a Riviera Businello, amin például ez a két híd vezet keresztül.


A képeket nagy méretben lásd ide kattintva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése