2017. december 26., kedd

Élet a padovai árkádok alatt

Közlekedj az árkádok alatt és majdnem az egész belvároson keresztül tudsz úgy menni, hogy védve vagy az időjárás kellemetlenségeitől! Mit nekem esernyő vagy napernyő, ha az építészek jobbat is kitaláltak!
Valójában a padovai hálózat a maga jó 12 km-nyi árkádjával csak a második, ugyanis a világ leghosszabb árkád-sora (a falakon belül több mint 38 km, a falakon kívüli hálózattal együtt már az 53 km-t is eléri) Bolognában található.
Padovában az árkád a huzivoni bőröndös turista számára is maga a megkönnyebbülés, mert itt legalább nincs macskakő. Az a fránya útburkolat! Ami Magyarországon általában tökéletesen illeszkedik, az Olaszországban rendszeresen elcsúszik, élére fordul, vagy akár nemes egyszerűséggel foghíjas, de a lényeg, hogy sohasem egyenletes. Bele se merek gondolni, hogy tudnak egyesek magas sarkú cipőben közlekedni ilyen körülményen között.
Az árkádok padlózata viszont jellegzetesen sima kőburkolat. Természetesen a régebbi darabokat itt is egyenetlenre koptatta már az idő vasfoga, de ez is jobb az olasz kockakőnél. A kényelmes gyalogosra még az útkereszteződésekben is gondoltak, hiszen sokszor itt is kialakítottak egy átvezető kőlap-burkolat-ösvényt egyik árkádtól a másikig.
Ennek fényében még azt is megértem, hogy egyik-másik kerékpáros inkább az árkádok alatt teker tova, minthogy az úton zötykölődne. Tévedések elkerülése végett ez a ritkább. A gyalogos védett állatfaj, arra vigyáznak. Még a kerékpárosok is...
Apropó, kerékpárosok... A számukból és a parkolási szokásaikból következik, hogy minden oszlop egy láncolási pont, és minden védett falfelület egy támaszték. Nem hiába van tele a város a "ne támaszd ide a kerékpárt" jellegű feliratokkal.


Mondjuk a számukból következik, hogy a nem hivatalos tulajdonváltozás is gyakori. Egyesek ezt pl. a nyereg eltávolításával próbálják megakadályozni. Az árkádok alatti közlekedést még a bárok és az éttermek színesíthetik. Ki ne térne be a finom péksütemény és kávé illatára egy olasz kávézóba, ha kinn amúgy zuhog az eső. Az éttermek teraszainál sincs mindig szükség az ernyőkre, hiszen az árkádok is óvják a kuncsaftot. Hiába, jó ez a mediterrán életérzés. Jó újra megmerítkezni benne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése