2022. május 14., szombat

Neogótikus mesekastély Nádasdladányban

Legfrissebb blogbejegyzésünkkel az egyik legszebb magyarországi Tudor-stílusú kastélyba invitálunk Benneteket. Gyerekkorotokban biztosan elképzeltétek milyen lehet egy mesebeli kastély: szerintünk a nádasladányi pont ilyen. Nemrég felújították, így visszanyerte korabeli szépségét, de az épület a renoválás előtt is népszerű volt a filmesek világában. Például az „Underworld”, a „Borgiák” és a „Drakula” sorozat néhány jelenetét, „A láperdő szelleme” című 1984-es magyar mesefilmet, a „Gyertyák csonkig égnek” című magyar filmet, illetve Magyar Golgota jeleneteit is itt forgatták. Mi sem először voltunk a településen. 2017 tavaszán, a nagy felújítás kezdete előtt, majd a megnyitás után próbáltunk szerencsét. 2021-ben viszont egy rendezvény miatt csak a kerítésig jutottunk, ahol elolvashattuk a tájékoztatást, majd eltelt közel egy év, és végre találtunk időt, hogy újra szerencsét próbáljunk.

A kastély Székesfehérvár közelében található, megközelítése könnyű, ráadásul a parkban parkolóhelyeket is kialakítottak. Induláskor féltünk, hogy nyakunkba szakad az ég, de érkezésünkkor már csak a drámai hátteret adták a felhők, és a kastély természetes megvilágítása még látványosabb lett. Miután megcsodáltuk a csipkézett homlokzatot a park felé vettük az irányt, melynek központjában a tó áll egy kis romantikus szigettel. Ez mai napig népszerű esküvői helyszín kreatív fotózások alkalmával.

A vízesés is romantikus, de elsősorban az oxigénellátásban van fontos szerepe. A parkot a 19. század végén alakították át angolparkká Kálmán János, Berger János főkertészek segítségével. Séta közben a tó melletti dombon egy bástyaszerű építményre lettünk figyelmesek: ez nem egy őrtorony, hanem egy víztorony. Reginának különösen tetszettek a park kacskaringós ösvényei, ahol rengeteg fa és növényfajta látható, amelyet úgy alakítottak ki mintha egy botanikus kertben lennénk. Egykor a parkot más épületek is határolták (templom, pálmaház, istállók, kocsiszín, egy parasztház, ahol a Nádasdy gyerekek játszottak), de ezek nem maradtak fenn.


Nádasdy Lipót 1851-ben Schmidegg Károlytól vette meg a ladányi birtokot, amelyet ekkor még Sárladány néven emlegettek, majd a család kérelmére átneveztek Nádasdladányra. A családfő ezután egy neobarokk stílusú kis kúriát épített, de halála után fia, Ferenc 1873-ban Hübner Nándor székesfehérvári építész és Linzbauer István budapesti műépítész tervei alapján átalakíttatta, bővítette, modernizálta az családi fészket. Ferenc feleségével, Zichy Ilonával együtt tervezett mindent. A kastélyba bevezették a vizet, a gázvilágítást, telefont, illetve kiépítették a csatornahálózatot is. Érdekes látvány volt számunkra a mosdó helyiség, ahol a WC is központi helyen van.

A fűtés is modernnek számított, a kályhák és a kandallók mellett tőzegkazán is biztosította a meleget. A legszebb kandallót az Ősök csarnokában láthattuk. Itt megismerhettük a családtagokat, és a hatalmas kovácsoltvas csillárok is ámulatba ejtettek minket.

Mi mégis a Hauszmann Alajos tervei alapján készült könyvtárat tartjuk a legszebbnek. Lehet ez szakmai ártalom, de itt a könyvtári bútorok, könyvek mellett a belsőépítészeti kialakítások lenyűgöztek. Sokáig ámultunk a kazettás mennyezet, a csavart oszlopok és a galérián látható kovácsoltvas korlát előtt. Az állomány is szenzációs. A kép- és könyvgyűjtemény jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum, a könyvek egy része pedig az Országos Széchényi Könyvtár és a keszthelyi Kastélymúzeum tulajdonában van. A 25 ezer kötetes könyvtárból közel másfél ezer darabot hoztak vissza.

A felújítás során igyekeztek a látogatok sokrétű igényét kielégíteni. Például rengeteget dolgoztak azon, hogy az előcsarnokban a mozaikpadlót helyreállítsák. Persze az előtérnek az emeleti része az, ami inkább tetszett.

A kiállítótermekben becsempésztek egy kis interaktivitást is. A gyerekek számára múzeumpedagógia foglalkozásokat tartanak és az egykori grófi gyerekek lakosztályában játszhatnak különböző egykori játék replikáival. A modern technika segítségével betekintést nyerünk család hétköznapjaiba, mindezt akár játékosan is applikáció segítségével. A virtuális idegenvezetőt ezen a linken tölthetitek le.

A főúri családokhoz hozzátartozott a vadászat, bálok, a vendéglátás is. A biliárd szoba (lásd fent) vadászati ereklyéi, az üvegház és a kávézó bútorai, díszei (lásd lent) pedig Nádasdy család kifinomult ízlésére utalnak.

Reginának különösen tetszett Zichy Ilona lakosztálya, ahol több a grófnőhöz kapcsolódó női ruhaneműt, tárgyat fedeztünk fel.

Sok más épülethez hasonlóan a háború után a Nádasdy-kastély is üresen maradt, majd kifosztották, majd az állaga is romlott. Csupán 1993-ban nyilvánították műemlékké, majd elindult a felújítási folyamat. 2018-ig csak kisebb munkálatokat tudtak elvégezni, de a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretén belül 2021 augusztusa óta újra látogatható. A megnyitón az utolsó Nádasdy leszármazott, gróf Nádasdy Borbála írónő is részt vett és a mai napig részt vesz a kastély ügyeiben.


Reméljük ezzel a kis ízelítővel felkeltettük a figyelmeteket és ellátogattok ebbe a kastélyba. Érdemes többször eljönni, mert újdonságokat is felfedezhettek. A mai napig találnak eredeti családi ereklyéket, amit megmutatnak a nagyközönségnek. Például a napokban egy antik ezüst ékszer dobozt és egy Nádasdy címeres ezüst tálcát mutattak be.


Itt találhatók további fényképek a kastélyról és a parkról.