2019. szeptember 14., szombat

A dömösi prépostság – már ami megmaradt belőle


Ilyen jó idővel muszáj volt kimozdulnunk, és ezúttal a dömösi prépostságot céloztuk meg. Korábban is felmerült már úti célként, ráadásul ma nem akartunk túl komplikált programot, illetve egy Duna-menti sétával is könnyű volt összekötni. A csillagok aktuális állása mellett tehát a Dömös cetlit „húztuk ki” a terv-tarsolyból. A Petőfi téren parkoltunk, és a Dobogókői úton sétálva közelítettük meg a prépostsági templom romjait. Hm, az utca utolsó szakaszán volt némi kirakodóvásár, a házak állaga is drasztikus romlást mutatott és a kutyák is rendesen megugattak. Másoknak inkább az Álmos herceg útját ajánljuk. Innen már egyszerű a dolgunk, ugyanis egy tábla is jelzi az irányt.

A romkert kissé gazos, nincs semmiféle információs tábla, de a lényeget mindenki kikövetkeztetheti: a szentélyrészt rekonstruálták, némi betonnal ki is hangsúlyozták, a templom oldalfalait pedig részben kiásták.
Korábbi fotókról tudtuk, hogy le lehet menni az altemplomba, és a szentély bal oldalán meg is találtuk a lejáratot, amit viszont egy rács zárt le. Először annyiban hagytuk a dolgot, és a többi épületrészt kezdtük felfedezni, majd Balázst nem hagyta nyugodni a rács, és kiderült, hogy elég volt egy reteszt eltolni, és máris le lehetett menni. Biztos a kóbor kutyáktól, meg a kevésbé fifikás emberektől védik a fedett részt.
Dömösről általában történelmi tanulmányaink során hallunk először, ugyanis I. Béla királyunkra itt szakadt rá a trónja 1063-ban. Bele is halt, viszont nem itt, hanem Szekszárdon temették el. Az apátsághoz vezető út nem véletlenül viseli Álmos herceg nevét, ugyanis a templomot Béla unokája, Álmos herceg alapította a korábbi királyi kastély mellett 1107-ben. Álmosnak picivel több szerencsét hozott Dömös, mint nagyapjának, ugyanis folyamatos ármánykodásait megelégelve bátyja, Könyves Kálmán parancsára megvakíttatták, majd az immáron vak herceget Dömösre vitték. Amikor viszont a király már Álmos halálát akarta, a dömösi egyházfiak megmentették az életét. A hely tehát nagyon szorosan kötődött Álmos herceghez, így egyáltalán nem véletlen, hogy a fia, II. (Vak) Béla is támogatta: már az ő uralkodása alatt fejezték be az épületet, amit egy 1138-as bőkezű királyi adomány is segített. A préposti pozíciót sokszor befolyásos személyek töltötték be, a birtokállomány is elősegítette a kolostor működését. Buda 1541-es elfoglalása után, valószínűleg 1543-ban pusztult el végleg a hely. A török kiűzését követően az újjászülető helység lakói széthordták a romos épület köveit, amelyek egy részét az új templom építésekor használták fel.
Sokáig csak egy 4-5 méter magas kisebb falcsonkot láthatott az ide tévedő turista. Az elpusztult épületek helyén Gerevich László végzett ásatást az 1970-es években, amikor megtalálták a 11. századi királyi palota falmaradványait is. Ez volt az az épület, ahol I. Béla trónja rászakadt az uralkodóra. Hiába, az a statika… Gerevich csapata annyi részletet fedezett fel, hogy az altemplomot is sikerült rekonstruálni. A szürke kváderkövekből épített félköríves szentélynek a modern elemei betonból és téglából készültek, így elsőre is elválnak egymástól a különböző korokban emelt részek. Az oszlopfők viszont jórészt eredetiek, és ezek csodálatosak! A romok területén előkerült kőfaragványok észak-itáliai, lombardiai kapcsolatokra utalnak. A kiemelt főapszis alatti altemplom pedig akár cseh, vagy lengyel kötődést is jelezhet. Az viszont biztos, hogy a Dömösön aktív építőműhely tagjai más – királyi és főúri – építkezéseken is dolgoztak.
Mi természetesen végigfotóztunk mindent, amit csak lehetett. A részletért Regina, a körpanorámáért Balázs felelt: ezeket szokásunkhoz híven a blog Facebook-os felületére töltöttük fel.

A romkert után sajnos elkövettük azt a hibát, hogy nem a dömösi révhez mentünk sétálni, így nem tudtuk „szemből” fotózni a Dunakanyart. Ettől függetlenül a romkertből, no meg a pilismaróti partszakaszról rendesen megörökítettük a zebegényi házakat, no meg az Ördög-gerincet.

A dömösi prépostság és a romkert további fotóit itt találjátok.
Ide töltöttük fel a Duna-parti képeket.
Ez pedig a körpanoráma.