2020. február 23., vasárnap

Toulouse-ban akár űrhajósokká is válhatunk...

Toulouse egyszerre spanyol, olasz és mindeközben mégis egy vérbeli dél-francia város, amely sokféle látnivalóval csalogatja az utazás szerelmeseit, köztük minket is. 
A legutóbbi blogbejegyzésünkben a toulouse-i templomokról írtunk, de a rózsaszín városnak is nevezett metropolisz más fajta kincseket is tartogat számunkra, amelyek másik világba kalauzolnak el minket. Ezt szó szerint értettük! Tudtátok, hogy itt található az európai űrkutatás központja? Több űrkutatással kapcsolatos intézet mellett az Airbus repülőgépgyár is a város különböző pontjain tevékenykedik.
A repülőgépgyárat turisták is látogathatják, de mi most ezt kihagytuk, hiszen minket inkább a csillagos ég érdekelt. Várt minket a város szélén kialakított Cité de l’Espace, ahol nagyon sok érdekességet megtudtunk a világűrről. Ha erre jártok ezt a helyet nem szabad kihagyni, garantáljuk, hogy minden korosztály számára kikapcsolódást nyújt, hiszen ez nem egy tipikus kiállítótér. 
Az öthektáros terület 1997-ben nyitotta meg kapuit, és van itt minden, mai az égbolthoz kapcsolódik. A helyszín megközelítése miatt sem kell aggódni, mert a tömegközlekedés a városban igen egyszerű. Toulouse-ban négy tömegközlekedési típussal találkozhatunk: két villamosvonal, két metróvonallal, a vasúttal, illetve az autóbuszokkal. Ha az „A” metróval a Jolimont megállóig, vagy a „B” metróval a Ramonville megállóig megyünk, akkor ezen két állomás között közlekedik a 37-es busz, amely az űrváros mellett halad el. A jegyárakkal kapcsolatos bővebb információkat itt találjátok. 
Regina az elején aggódott, hogy mit fogunk itt csinálni egész nap, de látogatás közben megváltozott a véleménye. A beltéri termekben interaktív kiállítások mutatják meg az űrkutatás történetét, hasznos információkat kaphatunk a műholdakról és ezekkel kapcsolatos tevékenységekről, vetítőterembe is mehetnek a látogatók, a kültéri parkban pedig különleges űrjárműveket lehet felfedezni. Mi az esős időjárás miatt először a belső részeket látogattuk meg, ahol lelkesen tanulmányoztuk az űrkutatással kapcsolatos tárgyakat, használati eszközöket. Az interaktív holdjáró autót, a landolást, a súlytalanságot is kipróbálhattuk, valamint a műhold segítségével horgásztunk is és még nem is említettük, hogy a földművelők is hasznosíthatják a műholddal megszerzett adatokat.
Van, ahol tapogathatjuk a tárgyakat, máshol pedig játékok várnak minket. Az "űrváros" leginkább a Csodák palotájára hasonlít, de témájából adódóan mégis egyedi. A különböző játékok, kvízek nagyon tetszettek. Elemezhettük az űrhajók felépítését, tárgyait. Megtudhattuk, hogy egy űrhajós milyen paraméterekkel rendelkezhet, milyen ruházatban indulhat el, illetve azt, hogy mit vihettek magukkal egyes expedíciós utuk során.
A négy emelet bejárása közben csak úgy repült az idő. Ebéd után – amit a látogató központban fogyaszthatunk el – még az eső is elállt, így örömmel folytattuk felfedező utunkat a kültéri hatalmas parkban. A rakétákhoz, és az űrjárművekhez vezető úton a Naprendszert, a bolygókat, és a Föld történetét láthattuk. A fő épülettel szemben áll az 53 méteres Ariane 5 hordozórakéta (lásd fent), amely már messziről jelzi, hogy hol is vagyunk.
Több kiállított űrjárművet belülről is megnézhettünk, ilyen például a Szojuz űrkapszula, de számunkra a legnagyobb élményt a MIR űrállomás (lásd fent) élethű mása jelentette. Emellett az a NASA kocsi áll, amellyel Neil Amstrong és társai 1969. július 16-án elindultak, hogy meghódítsák a Holdat.
Ha már mindent megnéztetek a parkban, és még bírjátok, akkor üljetek be egy vetítésre a 3D-s moziba, vagy a 140 férőhelyes Planetáriumba, mert megéri. A vetítéseket angolul, németül, spanyolul vagy franciául hallgathatjuk. Mi az „Apollo 11, a Holdra szállás” című dokumentumfilmet néztük meg, illetve a Planetáriumban a csillagok és bolygók között érezhettük magunkat. A mozi bejárata előtt mellesleg az irányítható a Curiosity (Kíváncsiság) amerikai Mars-járót állították ki.
A nap végén alig akartuk otthagyni a helyet, jó érzés volt egy kicsit megtudni erről a világról. Gyertek el és hozzátok a gyerekeket is. „Kis lépés ez egy embernek, de...” nagy élmény mindenkinek.

Az űrváros nyitvatartásáról és jegyárakról itt tájékozódhattok.
Itt találtok további fényképeket.