2019. április 28., vasárnap

Jeanne d’Arc nyomában, vagyis Chinon várában jártunk


Már korábban, a Fontevraud-i apátságról írt posztunkban is jeleztük, hogy Chinon a Platagenet dinasztia egyik erőssége volt, és itt halt meg II. Henrik angol király, Oroszlánszívű Richárd, illetve Földnélküli János apja. Az erődöt viszont más miatt szoktuk emlegetni: Jeanne d’Arc-ot itt mutatták be a francia trónörökösnek. Legyen szó írott szövegről, vagy filmről, minden Jeanne d’Arc-kal kapcsolatos mese egyik drámai pillanata, amikor a fiatal lány, aki korábban sohase látta a meghatározó francia politikusokat, a trónteremben a tömegben elbújó igazi trónörököst köszönti, és nem a trónra ültetett udvaroncot, akivel próbára tették őt. Erre 1429 februárjában, Chinon várában került sor, vagyis úgy is fogalmazhatunk, hogy az orleans-i szűz politikai és katonai karrierje itt kezdődött el. A hely tehát II. Henrik király miatt nem csak az angol, hanem a francia történelemben is fontos szerepet töltött be, ráadásul hiába romos, azért még így is eléggé impozáns erőd, amit öröm végigjárni.
Ma egy három részre tagolt várat találunk a városka felett. Ennek legöregebb része a Szent György erőd, ami még nagyjából a Plantagenetek korát idézi. Korábban is volt itt erősség, de nagyjából 1160 körül II. Henrik építtetett az őseitől megörökölt ódon erődítmény elé egy korszerű várat, ami arra is alkalmas volt, hogy udvarával megszállhasson benne, amikor a városban jár. Ezt az új építményt a kápolna védőszentjéről, Szent Györgyről nevezték el. II. Henrik óta sok-sok évszázad telt el, a királyi palotából Földnélküli János alatt igazi erődítmény vált, majd a 100 éves háborút követően elkezdődött a hanyatlás. Tényleges látnivaló nem sok maradt belőle, de a látogató ma ezt látja először, amikor megveszi a belépőjegyet, ugyanis a vár modern fogadóközpontja a Szent György erőd falai között kapott helyet.
A tényleges látogatás már az úgynevezett középső várral kezdődik. Ide az Óratorony (lásd fent) által őrzött kapun keresztül, egy igazán látványos felvonóhídon keresztül juthatunk be. A torony igen magas. Eredetileg tömzsibb volt, és a 14. század végén nyerte el mai formáját, igaz már a 12. századtól ez őrizte a középső vár bejáratát. A felvonóhidat Fülöp Ágost francia király építtette, mai magasságát a 14. századi hozzáépítésekkel nyerte el. Ekkor építették a fogadótermeit, a csigalépcsőt, és 1399-es az óra is. Azt különben muszáj előrebocsájtani, hogy Chinon várában rengeteg lépcső van, ezek jelentős százaléka csigalépcső, és aki mindegyiket bejárja, az bőségesen túlteljesíti a napi minimum testmozgást. A többi turistához hasonlóan mi is bementünk az Óratorony alatti kapun, megmásztuk az Óratornyot, megcsodáltuk a panorámát, majd elindultunk a középső vár felfedezésére.
A középső vár az alábbi részekből áll: a királyi udvarház, az Argenton torony, a Kutyák tornya és a már említett Óratorony. Az Argenton torony az egyik legmodernebb, ugyanis XI. Lajos 1477-ben az életrajzírójának, Philip Commynes-nek, Argenton urának adományozta az erődöt, aki megerősítette a középső vár észak-nyugati szegletét, és felépítette a nevét viselő tornyot, amely már az új tűzfegyverek ellen is hatásosnak bizonyult. A falai 5 méter vastagok voltak, ágyúállásokat alakítottak ki benne, és eleve alacsonyabbnak épült, mint a többi torony. A katapultok világában ugyanis minél magasabb volt a fal és a torony, annál hosszabb ostromlétrára volt szükség, hogy a támadó felérjen a tetejéig. Az ágyúk viszont ezeket a magas, és jellemzően vékonyabb falakat könnyen áttörték, és a lövések hatására a magas toronyról csak úgy zúdult a törmelék a saját védők nyakába. Ennek köszönhetően beköszöntött az alacsonyabb, de tömzsibb erődök korszaka. A Kutyák tornya korábbi, még Fülöp Ágost építette. Nevét onnan kapta, hogy a 15. században itt tartották a királyi vadászkopókat. A többi toronyhoz hasonlóan ezt is be lehet barangolni, de nincs benne semmi különleges, csak lépcső lépcső hátán.
Nekünk igazából a királyi udvarház tetszett, vagyis ami megmaradt belőle (lásd fent). Ez új korában körülbelül kétszer akkora volt, mint most. Annak a teremnek a fala is csak részlegesen maradt fenn, ahol állítólag a Jeanne d’Arc és a trónörökös, vagyis a francia dauphin első találkozása történt (lásd balra lent).
A mai udvarházat még 1370 körül kezdte el építeni Louis, Anjou első hercege. A munkálatok VII. Károly és Anjou Mária alatt folytatódtak, de az U alakú épületből mára elpusztult a festők lakása, a teniszpálya és a Szent Melánia kápolna. A különleges felhasználásra utalt a tetők díszes kivitele is: ennek nyoma a kutyás építmény (lásd jobbra fent). A fennmaradt déli szárnyban egy múzeumot alakítottak ki, ahol rekonstrukciókkal és pár eredeti műtárggyal nagyon látványosan mutatják be a 15. század első felének királyi udvarát. A különféle forrásoknak köszönhetően be lehetett azonosítani a királyi és a királynéi lakosztályt, illetve ezek kiszolgáló helységeit is, vagyis nem csupán a helyi muzeológusok fantáziálásának lehetünk a tanúi. Van itt konyha, hálószoba, raktárhelyiség. Egyes szobákban a százéves háború fegyvereit tartalmazzák a tárlók, máshol Jeanne d’Arc emlékezetét ápolják, de rövidfilmeket is nézhetünk a vetítőteremben. Mindez nagyon látványos.

Miután megokosodtunk és kijöttünk az udvarházból, a Coudray erőd felé indultunk, amely a három vár közül az utolsó, vagyis ez az, ahol az utolsó ellenállást lehetett kifejteni. Itt is három torony van: a Boissy, a Coudray és a Malom torony. A Boissy tornyot a 13. században építették (lásd fent), de nevét a vár 16. századi kormányzójáról kapta. Van benne pár impozáns, vagyis akkoriban impozánsnak számító boltíves terem, amelyben ma modern installáció kapott helyet. Később természetesen átalakították, és Jeanne d’Arc idejében már át lehetett jönni ide közvetlenül a királyi udvarházból is.
A Malom torony az egyik legöregebb, ugyanis még Földnélküli János uralkodása alatt építették. Onnan kapta a tetejét, hogy az újkorban szélmalmot működtettek benne. Akit vonz a 12. századi katonai építészet, az kigyönyörködheti benne magát, de mi igazából ekkor már kissé kifulladtunk a sok lépcsőzéstől. Ennek ellenére újra visszatért a lelkesedésünk, amikor bejártuk a Coudray tornyot (lásd lent).
 

1205-ben Fülöp Ágost bevette a várat, és ezzel leáldozott a Plantagenetek itteni uralmának. A francia uralkodó tisztában volt Chinon stratégiai fontosságával, így azonnal belekezdett egy újabb erődítési hullámba, és ennek lett az eredménye a Coudray torony. Ennek van saját felvonóhídja, orgonája, gyiloklesője, kandallója, latrinája. Az egyik legfelső szinten a falakban kialakított lyukakról megtudtuk, hogy galamb-dúcok, ami teljesen logikus, hiszen a külvilággal való kapcsolattartás ellenőrzése csakis a galambok legbiztonságosabb toronyban kialakított dúcaival volt megvalósítható (lásd lent).
Amikor lejjebb másztunk a lépcsőkön, fura faragványokat találtunk. Ezeket a templomos lovagok elöljárói vésték be, ugyanis a tornyot 1308-ban börtönként használták, és állítólag a nagymester, Jacques de Molay is megismerte a cellát (lásd balra lent).
A hely nem mindig működött börtönként: 1429-ben például itt szállásolták el Jeanne d’Arc-ot is, igaz őt már megbecsült vendégként. Mondjuk a kilátás fenséges (lásd jobbra fent), így akár még élvezni is lehetett az itt tartózkodást, ha éppen nem egy lenti cellában rostokolt a vendég.

Chinon, habár a Loire-menti kastélyok közé tartozik, egy meglehetősen masszív erőd. Nekünk tetszett, habár a látogatás végére már a hátunk közepére kívántuk a sok lépcsőt. Fontos tudnivaló, hogy hétfőn is nyitva van, vagyis a hely segít kitölteni minőségi programmal a hét legrázósabb napját, már ami a nyitvatartásokat illeti. Van, amikor hagyományőrző játékokat is rendeznek a várban, ilyenkor még szebb, de a hely, illetve a csodás táj télen-nyáron is sokat nyújt, így melegen ajánljuk, hogy ti is ejtsétek útba, amikor arra jártok.

Itt találtok további képeket a várról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése